27 Nisan 2011 Çarşamba

90'ların Aslan'ı, milenyumun Kanarya'sı !

Galatasaray ve Fenerbahçe; biri olmadan diğeri düşünülemez. Birinin yer almadığı yarışta hep eksiklik vardır. Dünyanın sayılı derbileri arasında gösterilen iki ekip arasındaki maçlar, günler öncesinden konuşulmaya başlarken, tartışması da uzun süre devam eder. Ancak ezeli rekabetteki iki farklı görüntü dikkati çekiyor.

Sancılı günler geçiren sarı-kırmızılı camia, son dönemde yaşanan sportif başarısızlığa bir türlü çözüm bulamadı. Zira futbolda son kupa 3 sene önce (Ağustos 2008-TFF Süper Kupa) kaldırıldı. Fenerbahçe için de durum aynı sayılır. Ancak sarı-lacivertliler, futbol dışındaki branşlarda rakibine fark atmış durumda.

Oysa mevcut tablo, 1990'larda tam zıt yönde gelişiyordu. Öyle ki 1990-2000 yıllarında Fenerbahçe'yi her alanda geride bırakan bir görüntü sergileyen Cimbom, milenyumdan itibaren üstünlüğünü yavaş yavaş kaybetti. Zira iki fotoğraf arasındaki 'büyük' farkı anlatmak için rakamları ortaya dökmek yeterli.

Türkiye Birinci Ligi'nde 1990-1991 sezonu, Fenerbahçe'nin 12, Galatasaray'ın 8 şampiyonluğuyla başladı. 10 yıl sonra sarı-kırmızlı takım, ezeli rekabette 14-13 öne geçmeyi başardı. Futboldaki üstünlük, basketbolda da Cimbom lehine oldu. Aslan'ın potada kazandığı 20 kupaya karşı Sarı Kanarya 10 kupada kaldı.

Galatasaray, 1990-2000 arasında Avrupa Şampiyonu ünvanının yanında müzesine tam 38 kupa götürdü. Fenerbahçe, aynı dönemde 14 kupa kazanabildi. 2000 yılından itibaren ibre tersine döndü. Kanarya, son 11 yılda futbol, basketbol ve voleybolda 42 şampiyonluk yaşadı. Cimbom ise milenyumdan sonra üç branşta sadece 9 kupa kaldırabildi.

2000'den itibaren iki takım da, yeşil sahada istediği başarıları elde edemedi. Avrupa'da beklenen sonuçlar gelmezken, Süper Lig yarışı ve resmi turnuvalarda Fenerbahçe'nin 6 kupasına, Galatasaray 5 kupayla yanıt verdi. Basketbolda ve voleybolda ise sarı-lacivertliler, ezeli rakibini adeta sahadan sildi.

1990-2000 arasında 19 kupayla kadın ve erkek basketbolunu domine eden Aslan, son 11 yılda rakibinin parkede 25-5'lik kupa farkı yapmasını önleyemedi. Fenerbahçe, 11 kupa şampiyonluğuyla filede yaptığı yatırımların da meyvelerini topladı. Galatasaray'ın voleybol şubesi ise kulüp müzesine tek kupa getiremedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder